Mit érdemes figyelembe vennünk, ha a napelem mellett döntünk?

Napelem

A mai kor emberének kétség kívül megnőtt az igénye a tudatos életformát illetően. A zöldenergia ma már alapfogalom lett, otthonunk áramellátásának napelem rendszerrel való biztosítása pedig az egyik legdivatosabb környezetvédelmi téma. Kiépítése során, a hatékonyság érdekében sok szempontot kell szem előtt tartani.

Fontos, hogy milyen tájolású és dőlésszögű a tető, mert ennek függvényében alakul a várható áramtermelés. Hazánk területén a déli tájolás és a 35 fokos dőlésszög az ideális. Amennyiben erre nem fektetünk kellő hangsúlyt, az előállított villamos energia mennyisége kevesebb lesz. Napkövető rendszerrel is meg lehet támogatni a napelemek hatékonyságát, ez éppen azt hivatott szolgálni, hogy a fent említett kritériumok ne nyomjanak annyit a latba.

Viszont azzal számolnunk kell, hogy a költségeinket ez a típusú rendszer nagymértékben növeli majd. Természetesen a reggelek és az esték nem mindig bővelkednek napfényben, de a napsütéses órák számát tekintve, Magyarország egész területe alkalmasnak mondható ezeknek a napelem rendszereknek a kiépítésére.